Poortwachters en hemelbestormers

Dagelijkse filmvertoning rond hoofdthema De Meester en de Leerling tijdens NFF08 waarin aanstormend talent (de leerling) gekoppeld wordt aan gevestigde orde (de meester).
Aan 8 succesvolle starters werd gevraagd wie zij als hun (Nederlandse)inspirator beschouwden. Van de leerling werd een korte film vertoond en van de meester een lang werk.

Aansluitend aan de filmvertoning volgde een uitgebreid diepte interview o.l.v. Isolde Hallensleben tussen de leerling en zijn meester waarin beide makers elkaars werk- en werkwijze beschouwden. Het gesprek gaf het publiek een mooie kijk in de keuken van de makers.

Poortwachters en Hemelbestormers was onderdeel van het hoofthema 2008: De Meester en de Leerling. Tijdens de 28e editie van het Nederlands Film Festival werd de culturele dienstplicht ingevoerd. Op het festival in 2007 werd deze term tijdens een debat door filmmaker Jean van de Velde voor het eerst genoemd. Als antwoord daarop bedacht ik een programma waarin toptalent uit de Nederlandse film werd gevraagd hun keuken open te stellen voor de nieuwe generatie filmmakers en expertise en ervaring te delen. De jarige Nederlandse Film en Televisie Academie (50) en Dutch Directors Guild (10) participeerden in diverse programmaonderdelen met ervaren meesters en
aanstormende talenten.

Andere onderdelen uit dit hoofdthema:
– De meesterproef: een korte film gemaakt werd tijdens het festival met op elk discipline een leerling aan een meester werd gekoppeld.
– Een fotospecial in het Volkskrantmagazine
– MakersvoorMakers: aanstormend talent bespreekt zijn/haar script met een gevestigde maker
– 48hour film project – bestaand format waar filmteams binnen 48 uur een film maakt werd dit jaar aangepast aan het hoofdthema door aan elk filmteam een ervaren filmmaker te koppelen die de makers van advies voorzag.

Mijn taak: Initiator, programmeur en producent van Poortwachter en Hemelbestormers als mede van het hoofthema 2008: de Meester en de Leerling met alle bijbehorend programmaonderdelen.

Lees hier een artikel uit de Volkskrant met nadere uitleg over de Meester en de Leerling

Bijgeplaats: artikel volkskrantmagazine